To πολυαναμενόμενο macOS Catalina έγινε διαθέσιμο και φέρνει νέους τρόπους για να ανεβάσεις την παραγωγικότητά σου στα ύψη. 

 

Οι αγαπημένες σου φωτογραφίες είναι πάντα στο επίκεντρο

Μία από τις εφαρμογές που αγαπάς περισσότερο, το Photos, αποκτά, πλέον, ανανεωμένη εμφάνιση. Έτσι, τώρα μπορείς να βλέπεις μόνο τις καλύτερες λήψεις στη βιβλιοθήκη σου, χωρίς να σε μπερδεύουν διπλές φωτογραφίες. Περιηγήσου, απλά, στις αγαπημένες σου φωτογραφίες - οι οποίες μάλιστα είναι κατηγοριοποιημένες ανά ημέρες, μήνες ή χρονιά - και δες μεγαλύτερες προεπισκοπήσεις.

Μην ξεχνάς: Η εφαρμογή Photos (Φωτογραφίες) είναι τόσο έξυπνη, ώστε μπορεί πλέον να αναδείξει στιγμές της ζωής σου που θέλεις να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο, όπως γενέθλια, επετείους και ταξίδια.

 

Οι εφαρμογές που χρησιμοποιείς καθημερινά, καλύτερες από ποτέ 

Πέραν των Photos όμως, υπάρχουν αλλαγές, σε πολλές περισσότερες εφαρμογές. Μπορείς να βρίσκεις πιο εύκολα και γρήγορα τις σημειώσεις σου στο Notes ή να συνεργάζεσαι με άλλους μέσω των Shared Folders. Εντελώς ανανεωμένο είναι, όμως, και η εφαρμογή Reminders με attachments, quick edit buttons και smart lists. Και όσον αφορά στο browsing; Το Safari είναι πιο γρήγορο από ποτέ και με μία νέα αρχική σελίδα που σου επιτρέπει να βρίσκεις πανεύκολα τα Aγαπημένα σου και τις σελίδες που επισκέπτεσαι πιο συχνά.

 

Τώρα μπορείς να κάνεις το iPad δεύτερη οθόνη, επεκτείνοντας το desktop του Mac σου 

Με το Sidecar, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το iPad σου ως δευτερεύουσα οθόνη. Πρόκειται για μία δυνατότητα που λειτουργεί μάλιστα, τόσο ενσύρματα, όσο και ασύρματα, με δυνατότητα είτε για επέκταση οθόνης, είτε για mirroring. Μπορείς να εργαστείς σε μια εφαρμογή, ενώ ανατρέχεις να δεις κάτι σε μία άλλη ή να δεις κάτι που έχεις δημιουργήσει στο Mac σου, ενώ χρησιμοποιείς εργαλεία στο iPad. 

Το ήξερες; Μπορείς να κάνεις mirror τις οθόνες, ώστε και οι δύο να εμφανίζουν το ίδιο περιεχόμενο, κάτι ιδανικό για να μοιραστείς αυτό ακριβώς, που βλέπεις με φίλους και συνεργάτες. Τόσο απλά! 

 

Apple Pencil & Mac: Απογειώνοντας τη δημιουργικότητα 

Υπάρχει κάτι… μαγικό που ονομάζεται Apple Pencil και σε συνδυασμό με το λειτουργικό macOS Catalina & το iPad σου, συμβάλλει στο να απογειώσεις τη δημιουργικότητά σου. Προσφέροντας ακρίβεια και ευκολία στη χρήση δημιουργικών εφαρμογών,
 όπως το Illustrator, το Affinity Photo ή το ZBrush και με τη βοήθεια του Sidecar θα “λυθούν” τα χέρια σου. Μπορείς ακόμη να τοποθετήσεις σημειώσεις σε PDF ή σε screenshots και να έχεις άπειρες ακόμη εφαρμογές. 

Ονομάζεται Continuity! Η αλληλεπίδραση είναι δεδομένη σε πολλές εφαρμογές, για παράδειγμα, μπορείς απευθείας να εισάγεις ένα σκίτσο από το iPad σε οποιοδήποτε έγγραφο στον Mac σου. 

 

Γνώρισε τη νέα εποχή του iTunes που περιλαμβάνει τρεις εφαρμογές 

Το iTunes έχει συνοδεύσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου, ήρθε η ώρα, ωστόσο, για να ενηλικιωθεί. Ήρθε η ώρα να «μεταμορφωθεί» σε τρεις ξεχωριστές εφαρμογές, με την εξειδίκευση που απαιτεί η κάθε μία: Music, Apple TV και Apple Podcasts. Η νέα εφαρμμογή Music προσφέρει την απόλυτη μουσική εμπειρία streaming στον Mac. Επίλεξε ανάμεσα σε μία βιβλιοθήκη από 50 εκατομμύρια κομμάτια, ανακάλυψε νέους καλλιτέχνες, βρες τις ιδανικές playlists ή άκουσε τη μουσική που έχεις συγκεντρώσει. Πρεμιέρα, ωστόσο, έχουμε και για το Apple TV app για Mac, το νέο «σπίτι» για όλες τις αγαπημένες σου ταινίες, εκπομπές, premium κανάλια και - σύντομα - το Apple TV+. Τέλος, με τη βοήθεια του Podcast app, περισσότερα από 700.000 από τα καλύτερα ψυχαγωγικά podcast, κωμωδίες, ειδήσεις και αθλητικές εκπομπές είναι τώρα διαθέσιμα στον Mac σου. 

Α, και μην ανησυχείς: Ό,τι είχες στη βιβλιοθήκη του iTunes εξακολουθεί να είναι προσβάσιμο σε κάθε μία από τις εφαρμογές. Το iCloud συγχρονίζει άψογα τα πάντα στις συσκευές σου. 

 

Screen Time: Πώς θα ελέγξεις το χρόνο που περνάς στον υπολογιστή σου 

Μπορεί ο υπολογιστής να είναι πλέον απαραίτητος στην καθημερινότητά μας, χρειαζόμαστε, όμως, και όρια. Και το macOS Catalina βάζει όρια, με τη βοήθεια του Screen Time. Τι μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις; Μπορείς να παρακολουθείς ανά πάσα στιγμή 
τη χρήση που πραγματοποιείς, να προγραμματίζεις πότε θέλεις
 να τη διακόψεις, αλλά και να βάζεις όρια, είτε σε κάθε εφαρμογή που χρησιμοποιείς, είτε σε σελίδες web που περνάς το χρόνο σου. Αν πάλι χρησιμοποιεί τη συσκευή το παιδί σου, χάρη στην επιλογή Family Sharing, μπορείς να ορίσεις ποιες ακριβώς εφαρμογές θα μπορεί να χρησιμοποιεί και με ποιους τρόπους θα επικοινωνεί, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του. 

Ανησυχείς ότι θα σε “μπλοκάρει” ξαφνικά η συσκευή σου; Το macOS Catalina θα φροντίσει ώστε να σου στείλει ειδοποίηση όταν φτάσεις το χρονικό όριο που έχεις επιλέξει, για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις μια συζήτηση ή να αποθηκεύσεις ένα αρχείο έγκαιρα. 

 

Μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία 

Η ασφάλεια  και η προστασία των δεδομένων σου, είναι ό,τι πιο σημαντικό για την Apple, σε κάθε «βήμα» σου. Hardware και software κινούνται παράλληλα σ’ αυτό το κομμάτι και σου προσφέρουν τη σιγουριά που χρειάζεσαι. Η παρουσία του Apple T2 Security Chip διασφαλίζει ότι το μηχάνημά σου θα τρέχει πάντα αξιόπιστο λογισμικό και θα κρυπτογραφεί αυτόματα τα δεδομένα σου, ενώ, παράλληλα, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο στον έλεγχο ταυτότητας μέσω TouchID και τις πληρωμές μέσω Apple Pay. Επιπρόσθετα, οι εφαρμογές που κατεβάζεις χρειάζονται πλέον άδεια από εσένα πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε φακέλους της συσκευής σου, κάτι που σου εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο στα δεδομένα σου. 

Και αν χάσεις τη συσκευή σου; Κανένας λόγος ανησυχίας! Είναι πλέον ακόμη πιο εύκολο να βρεις μία συσκευή που έχεις χάσει ή έχει κλαπεί. Θα σε βοηθήσει το νέο Find My app, το οποίο, ουσιαστικά, συνδυάζει το Find My iPhone και το Find My Friends σε μία και μοναδική, εύκολη στη χρήση, εφαρμογή που λειτουργεί σε Mac, iPadOS και iOS συσκευές. Μπορείς να εντοπίσεις ένα χαμένο Mac ακόμη κι αν είναι offline ή σε κατάσταση Sleep!