Είσαι ενθουσιασμένος που απέκτησες iPhone και θέλεις να μπεις εύκολα στο μαγικό κόσμο της Apple;  Έχουμε δημιουργήσει για εσένα ένα χρήσιμο οδηγό που θα σε βοηθήσει να κάνεις τα πρώτα σου βήματα.

Εάν έβγαλες μόλις τη νέα σου συσκευή από το κουτί, τότε γνωρίζεις πλέον το μοναδικό συναίσθημα που μοιράζονται οι χρήστες του πιο δημοφιλούς smartphone στον κόσμο.

Ας δούμε πως θα κάνεις set up στο καινούριο σου iPhone.

Κάνε την αρχή

Όταν τελειώσεις με τις αρχικές ρυθμίσεις (γλώσσα, χώρα κλπ.) απαντώντας σε απλές ερωτήσεις που σε καθοδηγούν, το iPhone σου θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά και αμέσως εμφανίζεται η αρχική οθόνη ή αλλιώς οθόνη αφετηρίας. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης, από όπου θα ελέγχεις το τηλέφωνό σου. Εδώ θα βρεις τα πάντα, από τα μηνύματα και τον τηλεφωνικό κατάλογο έως τις εφαρμογές, τις ρυθμίσεις και την κάμερα. Μπορείς να προσαρμόσεις την οθόνη αφετηρίας βάσει των δικών σου προτιμήσεων με διάφορους τρόπους, όπως να οργανώσεις τις εφαρμογές σου ή να αλλάξεις το φόντο της οθόνης αφετηρίας και της οθόνης κλειδώματος, μέσω των ρυθμίσεων (Ρυθμίσεις → Ταπετσαρία → Επιλογή Ταπετσαρίας).

Δημιούργησε το δικό σου προσωπικό Apple ID

Η δημιουργία του Apple ID είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνεις όταν χρησιμοποιείς iPhone για πρώτη φορά.

Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και ιδιαίτερα απλή, αφού όλες οι συσκευές της Apple σε καθοδηγούν με σαφείς και εύκολες οδηγίες.

Επίλεξε όνομα χρήστη και έναν "ισχυρό" κωδικό που θα είναι πιο πιθανό να θυμάσαι, όταν σου ζητηθεί.

Αφού δημιουργήσεις το δικό σου λογαριασμό σε συμβουλεύουμε να έχεις τα στοιχεία του πάντα εύκαιρα και ασφαλή με όποιον τρόπο σε βολεύει. Υπάρχουν ακόμα και δωρεάν εφαρμογές που σου δίνουν τη δυνατότητα να έχεις συγκεντρωμένους όλους τους κωδικούς σου σε ένα σημείο προστατευμένους, όπως το 1Password.

Το Apple ID θα σου ζητηθεί μεταξύ άλλων όταν κατεβάζεις εφαρμογές ή κάνεις αγορές, ενώ είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του iPhone και των προσωπικών σου δεδομένων, καθώς δίνει στη συσκευή τη δική σου μοναδική ταυτότητα.

Μετάφερε τα δεδομένα από το παλιό σου τηλέφωνο

Εάν το παλιό σου smartphone ήταν Android, Windows Phone ή Blackberry, τότε η χρήση του app “Move to iOS” για τη μεταφορά των δεδομένων και των εφαρμογών σου είναι η καλύτερη επιλογή.  Αναλυτικές οδηγίες σε σχέση με τη χρήση της εφαρμογής θα βρεις εδώ.

Όταν θα κάνεις upgrade σε νέο iPhone, αρκεί απλώς να δημιουργήσεις ένα αντίγραφο ασφαλείας στο iCloud και να το μεταφέρεις στη νέα σου συσκευή.

Οργάνωσε το iPhone σου

Έχεις ήδη κατεβάσει τις αγαπημένες σου εφαρμογές από social media και games μέχρι apps επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο, αλλά η οργάνωσή τους μπορεί να σου φανεί λίγο δύσκολη. Η βασική ιδέα είναι να οργανώσεις τις εφαρμογές σου σε φακέλους, ώστε να μπορείς να τις βρεις πολύ πιο εύκολα. Αλλά πώς δημιουργείς φακέλους στην οθόνη αφετηρίας του iPhone;

Κράτα πατημένο το εικονίδιο μίας εφαρμογής μέχρι να αρχίσει να τρεμοπαίζει και στη συνέχεια σύρε το εικονίδιο της πάνω από ένα άλλο εικονίδιο εφαρμογής της ίδιας κατηγορίας και άφησέ το, ώστε να δημιουργήσεις ένα φάκελο.

Ας υποθέσουμε δηλαδή πως έχεις επιλέξει την εφαρμογή του Facebook, τη μετακινείς πάνω από το εικονίδιο του Instagram, απλά το αφήνεις και αυτόματα δημιουργείται ένας φάκελος, τον οποίο μπορείς να ονομάσεις "Social Media” ή όπως αλλιώς θες.

 

Κράτησε το iPhone σου ασφαλές με μια θήκη

Το iPhone είναι ανθεκτικό, με ασυναγώνιστο design και κατασκευασμένο να αντέχει στο χρόνο. Όμως, ατυχήματα συμβαίνουν και καλό θα ήταν να προστατέψεις την αγαπημένη σου συσκευή από φθορές και πτώσεις.

Ο καλύτερος τρόπος είναι οι πανέμορφες θήκες της Apple από δέρμα ή σιλικόνη σε διάφορους χρωματισμούς που προστατεύουν το iPhone σου, δίνοντάς του στυλ και έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα.

Ενεργοποίησε το Face ID

Επιλέξαμε να βάλουμε το set up του Face ID προς το τέλος επειδή αφορά μόνο όσους απέκτησαν το επετειακό iPhone X. Το iOS θα σου ζητήσει να διαμορφώσεις το Face ID, αλλά αν παραλείψεις αρχικά αυτό το βήμα και επιλέξεις να το ενεργοποιήσεις αργότερα, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Πηγαίνεις στις Ρυθμίσεις→ Face ID & Κωδικός και εισάγεις τον κωδικό πρόσβασής σου. Έπειτα, επιλέγεις "Διαμόρφωση Face ID" στην ενότητα Face ID και μετά πατάς “’Έναρξη". Όταν σου ζητηθεί, τοποθέτησε το πρόσωπό σου στο πλαίσιο της οθόνης και μετακίνησε το κεφάλι σου αργά, ώστε να μπορέσει η συσκευή να πραγματοποιήσει τη διαδικασία σάρωσης.

Περίμενε έως ότου το Face ID σαρώσει το πρόσωπό σου δύο φορές. Αν υπάρχουν κενά γύρω από την άκρη του κύκλου που δεν είναι πράσινα, το Face ID σου υποδεικνύει ότι πρέπει να σαρώσει ξανά αυτήν την περιοχή του προσώπου σου. Όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του Face ID, πατάς «Τέλος» και είσαι έτοιμος!

Διασκέδασε με το iPhone σου

Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο νέο σου iPhone και θα καταλάβεις πως η χρήση του είναι απολαυστικά απλή. Στείλε μηνύματα, σύνδεσε τα ασύρματα αξεσουάρ σου, δοκίμασε τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της συσκευής σου και ψάξε ανάμεσα σε χιλιάδες apps που είναι διαθέσιμα δωρεάν στο App Store για να κατεβάσεις αυτά που ταιριάζουν στις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις.

 

Έχεις και άλλες απορίες; Το Apple Support θα σε βοηθήσει να εξοικειωθείς γρήγορα με το οικοσύστημα της Apple, ενώ εάν κουράζεσαι με το διάβασμα διαθέτει και κανάλι στο YouTube.