Η δαντελωτή ακτή µε τις δεκάδες κρυµµένες αµµουδιές. Οι παραλίες µε τα κρυστάλλινα νερά σε όλες τις απίθανες αποχρώσεις του µπλε και του πράσινου. Τα λευκά απόκρηµνα βράχια που συνθέτουν σκηνικά άγριας οµορφιάς, αλλά και τα ειδυλλιακά τοπία µε τα κατάλευκα ξωκλήσια και τους περίτεχνους περιστερώνες. Αυτές, όπως και πολλές άλλες µαγευτικές εικόνες από το φετινό καλοκαίρι βρίσκονται ήδη στην καρδιά σου, όπως επίσης και στο φωτογραφικό άλµπουµ του iPhone, το οποίο ήταν ίσως και η µοναδική συσκευή που σε συντρόφεψε για µια ακόµη φορά στις θερινές σου περιπέτειες. Ο καλύτερος τρόπος όµως για να ξαναζήσεις όλες αυτές τις στιγµές βρίσκεται στο Mac σου. Με το Photos θα συγκεντρώσεις όλες σου τις φωτογραφίες, θα τις οργανώσεις και θα τις επεξεργαστείς, θα τις µοιραστείς µε τα αγαπηµένα σου πρόσωπα, αλλά και θα δηµιουργήσεις φανταστικά slideshows για να ονειροπολείς κατά τη διάρκεια του χειµώνα

Η προσωπική σου γκαλερί   

Το Photos βρίσκεται σε κάθε Mac και είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείς όλες σου τις φωτογραφίες. Τοποθέτησέ τις σε άλµπουµ, πρόσθεσε τίτλους και λέξεις κλειδιά ή τροποποίησέ τις ώστε να γίνουν ακόµη πιο εντυπωσιακές. Ακόµη όµως και αν για κάποιο διστάσεις να ενεργοποιήσεις τη Βιβλιοθήκη του iCloud, το Photos παραµένει η καλύτερη επιλογή για την οργάνωση των φωτογραφιών σου: Δεν έχεις παρά να συνδέσεις την iOS συσκευή σου ή ακόµη και την ψηφιακή σου φωτογραφική µηχανή µε το Mac και να επιλέξεις την «εισαγωγή» (import) των φωτογραφιών σε αυτό - ένας οδηγός θα σε καθοδηγήσει ώστε να µη δυσκολευθείς.

Τα άλµπουµ που δηµιουργείς µέσω του iCloud Photo Sharing µπορείς να τα µοιραστείς και µε τους φίλους σου που δεν χρησιµοποιούν το iCloud, αν ενεργοποιήσεις την επιλογή Public Website. Oι φωτογραφίες σου θα δηµοσιευθούν σε ένα προσωπικό άλµπουµ στο Web, το οποίο µπορεί να επισκεφθεί οποιοσδήποτε.

Μοιράσου το καλοκαίρι σου!

Δεν χρειάζεται να καλέσεις κάθε συγγενή, φίλο και συνεργάτη στο σπίτι σου για να τους δείξεις όλες εκείνες τις µαγευτικές φωτογραφίες που έβγαλες αυτό το καλοκαίρι. Είναι αρκετά πιο εύκολο να τις µοιραστείς µαζί τους µε οποιονδήποτε τρόπο σε εξυπηρετεί καλύτερα: κοινοποίησέ της στο Facebook, δηµοσίευσε της στο Twitter, ανέβασέ της στο Flickr ή στείλε της απευθείας µε email ή ακόµη και µε iMessage. Και για ακόµη µεγαλύτερη ευκολία, αξιοποίησε το iCloud Photo Sharing: Μέσω αυτού θα µπορείς να δηµιουργήσεις ένα άλµπουµ στο οποίο θα τοποθετήσεις όλες τις φωτογραφίες από τις φετινές σου διακοπές. Τα άτοµα µε τα οποία θα µοιραστείς αυτό το άλµπουµ θα µπορούν όχι µόνο να δουν τις φωτογραφίες, αλλά και να τις κάνουν like ή ακόµη και να τις σχολιάσουν! Εφόσον µάλιστα το επιτρέψεις και αν οι φίλοι σου έχουν iOS συσκευή ή Mac, θα µπορούν στο ίδιο άλµπουµ να ανεβάσουν και τις δικές τους φωτογραφίες. 

Τελειότερες θερινές αναµνήσεις

Το Photos στο Mac έχει όλα εκείνα τα εργαλεία που έχεις συνηθίσει να χρησιµοποιείς και στο iOS για να βελτιώσεις τις φωτογραφίες σου. Ωστόσο στη Retina οθόνη του είναι ευδιάκριτη κάθε τους λεπτοµέρεια και έτσι µπορείς να διορθώσεις την κάθε τους ατέλεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί ένα κλικ στο µαγικό ραβδί (Enhance) και τα χρώµατα θα γίνουν πιο λαµπερά και ζωντανά από ποτέ, αναδεικνύοντας για παράδειγµα ακόµη περισσότερο το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου. Στη διάθεσή σου βρίσκονται επίσης και τα εργαλεία περιστροφής, το crop για να αποµονώσεις τα σηµαντικότερα σηµεία τους ή να τις περιστρέψεις - ισιώνοντας το… γιαλό, πολλά εντυπωσιακά φίλτρα, καθώς και sliders για την εύκολη αλλαγή παραµέτρων όπως ο κορεσµός, η αντίθεση, το χρώµα κ.ά. Το Retouch θα σε βοηθήσει στο να διορθώσεις κάποιες λεπτοµέρειες ή ακόµη και να αφαιρέσεις κάτι που σε ενοχλεί από µια φωτογραφία, ενώ τέλος το red-eye θα εξαλείψει το φαινόµενο των ερυθρών µατιών.

Αλησµόνητες στιγµές, αξέχαστα καλοκαίρια

Θα έχεις προσέξει ότι οι φωτογραφίες που έχεις στην iOS συσκευή σου οργανώνονται αυτόµατα σε Στιγµές, Συλλογές και Έτη. Ακριβώς το ίδιο συµβαίνει και στο Photos στο Mac, µόνο που η µεγάλη και εκθαµβωτική Retina οθόνη του είναι ακόµη πιο ιδανική για αυτόν το σκοπό. Με λίγες µόνο χειρονοµίες ή µερικά κλικ θα µπορέσεις να βρεις κάθε φωτογραφία που ψάχνεις και να την απολαύσεις στις πραγµατικές της διαστάσεις. Όπως και στο iOS, το «ξεφύλλισµα» των φωτογραφιών σου θα ξεκινήσει από τις Στιγµές. Εκεί, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν ληφθεί την ίδια περίπου χρονική στιγµή τοποθετούνται στην ίδια οµάδα. Έτσι, θα µπορέσεις πολύ εύκολα να εντοπίσεις για παράδειγµα εκείνες τις φωτογραφίες µε το µαγευτικό ροδοκόκκινο ηλιοβασίλεµα στη Σαντορίνη. Με µια χειρονοµία ή ένα κλικ στο αριστερό βέλος της µπάρας του Photos θα µεταβείς στις Συλλογές, οπού οι φωτογραφίες τοποθετούνται σε οµάδες ανάλογα µε τον τόπο που έγινε η λήψη τους. Μια ακόµη χειρονοµία ή ένα κλικ στο βέλος της µπάρας ώστε να µεταβείς στα «Έτη» και να εµφανιστεί ένα πανέµορφο µωσαϊκό µε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο που απαθανάτισες κατά τη διάρκεια ενός έτους: Κάνε κλικ παρατεταµένα σε µια φωτογραφία και αυτή θα εµφανιστεί σε µεγαλύτερο µέγεθος. Μετακίνησε ελαφρά τον κέρσορα του ποντικού ώστε να δεις τις επόµενες ή τις προηγούµενες µέχρι να εντοπίσεις αυτήν που ψάχνεις. Ένας ακόµη πιο εύκολος τρόπος για να ανακαλύψεις ξανά τις πιο αξέχαστες στιγµές σου, είναι οι «Αναµνήσεις» (Memories) του Photos στο macOS Sierra. Σε κάθε ανάµνηση αντιστοιχεί και ένα φαντασµαγορικό slide-show, µε τα πιο χαρακτηριστικά βίντεο και φωτογραφίες που αυτή περιέχει, το οποίο µπορείς εύκολα να µοιραστείς µε οποιονδήποτε. Το Photos όµως έχει και πολλές ακόµη λειτουργίες που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις ό,τι έχεις απαθανατίσει: Τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν στη ζωή σου θα τους βρεις στο People Album, ώστε µε ένα κλικ να µπορείς π.χ. να δεις τις φωτογραφίες µε τις «σκανδαλιές» των παιδιών σου, καθώς και όλες τις περιπέτειες των φίλων σου. Τα µέρη που σου έχουν µείνει αξέχαστα βρίσκονται στο Places Album και αρκεί ένα zoom για να δεις όλες τις στιγµές που έζησες σε αυτά. Αποκλειστικά στο Photos στο Mac, µπορείς τέλος να δηµιουργήσεις και Smart Albums στα οποία θα τοποθετούνται αυτόµατα όλες σου οι φωτογραφίες που ικανοποιούν συγκεκριµένα κριτήρια. 

Βιβλίο αναµνήσεων   

Με το Photos η δηµιουργία ενός πραγµατικού άλµπουµ είναι πολύ απλή: Αρκεί να επιλέξεις το στιλ που σε αντιπροσωπεύει και τις φωτογραφίες που επιθυµείς αυτό να περιέχει. Με τον ίδιο τρόπο θα φτιάξεις τις δικές σου ευχετήριες κάρτες ή ακόµη και ένα ηµερολόγιο που θα διακοσµήσει τον τοίχο του δωµατίου ή του γραφείου σου. 

Μπορείς να το αποθηκεύσεις σε µορφή PDF ή ακόµα και αν θέλεις να εκτυπώσεις το PDF σε ένα τυπογραφείο της γειτονιάς σου ώστε να έχεις το πιο εντυπωσιακό άλµπουµ φωτογραφιών. Για να το κάνεις αυτό δεν έχεις παρά να πας Αρχείο>Εκτύπωση και στο παράθυρο που θα σου ανοίξει κάτω αριστερά να επιλέξεις Αποθήκευση σε PDF.