Έχεις ποτέ φανταστεί ότι η εκμάθηση βασικών αρχών γραφής κώδικα και δημιουργίας εφαρμογών μπορεί να γίνει παίζοντας και λύνοντας παζλ στην οθόνη του iPad;

H Apple το σκέφτηκε και το υλοποίησε, δημιουργώντας το Swift Playgrounds, ένα app που έχει ως θέμα την εισαγωγή των παιδιών στη λογική του προγραμματισμού.

Το διαδραστικό περιβάλλον του Swift Playgrounds επιτρέπει στους μαθητές και τους αρχάριους να εξερευνήσουν το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα προγραμματισμού Swift, την οποία δημιούργησε η Apple και χρησιμοποιείται από επαγγελματίες προγραμματιστές για την ανάπτυξη κορυφαίων εφαρμογών.

Το πρωτοποριακό και δωρεάν διαθέσιμο app είναι αρκετά προσιτό στα παιδιά που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στον προγραμματισμό, προκειμένου να ξεκινήσουν να ανακαλύπτουν βασικές έννοιες προγραμματισμού. Αλλά και αρκετά ισχυρό για τους ειδικευμένους προγραμματιστές που ενδεχομένως θέλουν να πειραματιστούν και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους χρησιμοποιώντας τη γλώσσα Swift.

Το Swift Playgrounds διαθέτει έτοιμα templates, τα οποία οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν για να δημιουργήσουν τα δικά τους προγράμματα με γραφικά και αλληλεπίδραση αφής. Στη συνέχεια, μπορούν να μοιραστούν τις δημιουργίες τους μέσω email και μηνυμάτων ή ακόμη να τις αναρτήσουν στο web. Και δεδομένου ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί πραγματικό Swift κώδικα, τα σχετικά πρότζεκτ μπορούν να εξαχθούν απευθείας στο Xcode και να μετατραπούν σε πλήρεις iOS και Mac εφαρμογές.

Θα το βρεις στο App Store και μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα iPad Air, τα iPad Pro και τα iPad mini από το 2 και μετά, με iOS 10.