Ο Δημήτρης Σκουλός είναι επαγγελματίας φωτογράφος μόδας και φανατικός της Apple. Έχει συνεργαστεί με διεθνείς τίτλους περιοδικών όπως τα Elle, Vogue, Harper’s Bazzar, Marie Claire, Esquire, Madame Figaro και Grazia. Έχει αναλάβει επίσης πολλές διαφημιστικές καμπάνιες, για τη L’Oreal Paris, την Adidas, τη Honda και πολλές άλλες εταιρείες. Δες τι μας δήλωσε!

"Όπως κάθε επαγγελματίας αναζητώ καινοτόμα και αξιόπιστα εργαλεία, που δεν θα με προδώσουν με την πάροδο των ετών. Αυτό ισχύει τόσο για τις φωτογραφικές μηχανές στις οποίες βασίζεται η δουλειά μου, όσο και για τα υπόλοιπα ψηφιακά μέσα, τα οποία παίζουν πλέον βασικό ρόλο στη διαχείριση και την ανάδειξη του έργου ενός φωτογράφου.

Η μακρόχρονη τριβή μου με τα προϊόντα της Apple με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το βασικό κριτήριο για όποιον επιλέγει πρώτα από όλα έναν Mac -εφόσον μάλιστα τον χρησιμοποιεί επαγγελµατικά- είναι η σταθερότητα του λειτουργικού συστήματος. Αυτό προσφέρει στους υπολογιστές της Apple αντοχή στον χρόνο, πολλές φορές ανεξάρτητα από τις όποιες ασταμάτητες εξελίξεις στο κομμάτι του hardware. Ένας Mac συνεχίζει να δουλεύει μετά από χρόνια όπως την πρώτη μέρα. Ξέρεις ότι μπορείς να βασιστείς στις επιδόσεις του, ότι θα προφυλάξει τον κόπο σου και δεν θα σε βάλει σε άσκοπες περιπέτειες.

Έτσι, έχω επιλέξει έναν MacBook Pro με οθόνη 15 ιντσών και έναν iMac των 27 ιντσών. Ο MacBook αν και φορητός μου προσφέρει την επεξεργαστική ισχύ και συνάμα την ευκολία να επεξεργαστώ στη στιγμή τα καρέ που θέλω, όταν για παράδειγμα πρέπει να παρουσιάσω δείγματα μιας εν εξελίξει φωτογράφησης. Και είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στον χώρο της μόδας, να μπορεί ο εκάστοτε στυλίστας, συνεργάτης ή πελάτης να έχει άμεσα μια πρώτη εικόνα, όσο πιο κοντά γίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό δεν αρκεί απλά η προβολή μιας φωτογραφίας. Πολλές φορές απαιτείται μέσα σε σύντομο χρόνο η πολυεπίπεδη επεξεργασία της, όπως ακριβώς θα έκανα καθισμένος μπροστά στον iMac που έχω στο γραφείο μου. Συχνά-πυκνά ο χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας στον τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να εργαστούμε, οπότε κάθε κερδισμένο λεπτό μετράει. Εκεί είναι που να ξέρεις ότι αυτό που βλέπεις στην οθόνη του υπολογιστή είναι αυτό που θα βγει στην τελική προβολή.

Bέβαια, πέρα από το τεχνικό κομμάτι, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στην επιλογή κάθε Apple συσκευής παίζει ρόλο και η καλαισθησία, ο υψηλός σχεδιασμός. Η ευχαρίστηση που σου προσφέρει. Όπως όταν κρατάς στα χέρια σου ένα iPhone. Το οποίο, σημειωτέoν, έχει αντικαταστήσει στις καθημερινές μου στιγμές τη φωτογραφική μηχανή. Κάποτε, όπου και αν πήγαινα, όπου και αν ταξίδευα είχα μαζί μου μία φωτογραφική μηχανή. Πλέον, στις προσωπικές, καθημερινές μου στιγμές θα βασιστώ και φωτογραφικά στο iPhone. Και μπορεί πράγματι, ένα κινητό τηλέφωνο να μη συγκρίνεται όσον αφορά στο οπτικό ζουμ και κάποιες άλλες παραμέτρους με μια φωτογραφική μηχανή, όμως η ευκολία που μας προσφέρει ένα iPhone, σε συνδυασμό με τη διαρκώς βελτιούμενη φωτογραφική του απόδοση, το κάνει φυσιολογικά προέκταση του χεριού μας και στο κομμάτι αυτό.

Η ποιότητα του αισθητήρα και του φακού, σε ένα smartphone όπως το iPhone, καλύπτουν τις φωτογραφικές ανάγκες των περισσότερων, ακόμα και ενός επαγγελματία όταν πρόκειται για εκείνες τις απλές καθημερινές στιγμές. Κάθε φορά που θες να αποτυπώσεις και να μοιραστείς γρήγορα μια σκηνή, ένα ευχάριστο ή απλά ενδιαφέρον στιγμιότυπο, το οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει ανά πάσα στιγμή γύρω µας. Κάπως έτσι, η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε εν δυνάμει τον καθένας μας φωτογράφο. Τα ψηφιακά μέσα έδωσαν σε όλους τη δυνατότητα να βγάζουν φωτογραφίες. Όμως, είναι η ματιά, η αισθητική, η αντίληψη του φωτισμού, η συνολική γνώση του αντικειμένου που συνεχίζουν να δίνουν προστιθέμενη αξία σε ένα καρέ."